Dati knjigu tek rođenom detetu možda nema smisla, ali već sa nekih 2 meseca možete ponuditi neku od dečijih knjiga za najmlađe. Prilikom odabira, izaberite knjige sa velikim slikama, jasnih boja koje se nalaze na kontrastnoj pozadini.

PSX_20191006_120913.jpg

Najbolje bi bilo kada bi jedna slika bila na jednoj stranici. Beba će uživati posmatrajući slike, one mogu biti knjige, slikovnice, bez teksta ili sa po jednom rečju. Čitanje knjige sa bebama bi trebalo da bude zabavno, menjajte boju glasa, izgovarajte reči naglašenije, pravite “smešna” lica.

PSX_20191006_120924

Jako bitna stavka za odabir knjige za bebu jeste i da li je ona bezbedna – knjige namenjene za najmlađe trebalo bi da budu zaobljenih ivica tako da se dete ne može povrediti prilikom igre sa njom, osim zaobljenih ivica bitne su i debele strane (zbog lakšeg listanja, ali da se ne bi lako raspale).

PSX_20191006_120943.jpg

Znamo da beba ispituje predmete stavljajući ih u usta, tako da je bitan i materijal izrade, kao i boje koje koristi izdavač, jer budimo iskreni i knjige se moraju okusiti 😄

Kada govorimo o knjigama za malo stariji uzrast, od 1 do 3 godine, knjige za ovaj uzrast trebalo bi da budu srednje veličine, sa crtežima poznatih predmeta i bića. Na ovom uzrastu deca uče da povezuju naziv i sliku.

IMG_20191020_145858

Iskoristite to dečiju radoznalost i ponudite detetu knjige skrivalice, knjige sa prozorčićem koji se otvara. Prilikom čitanja privucite pažnju detetu – “Gledaj!”, postavite pitanje “Ko se ti krije u senu?”, sačekajte da dete da odgovor (verbalno ili neverbalno), ukoliko je potrebno odgovor dajte vi – “Pa to je prase!” , potvrdite odgovor deteta ako je tačan – “Da, to je prase!” ili ispravite na pozitivan način “Da, živi na selu kao i krava, ali ovo je prase.”.

IMG_20191020_145913.jpg

 

Čitajte i uz imitaciju pokreta i glasova koji se mogu čuti od npr. životinja u knjizi. Važno je zapamtiti da ne može ništa na silu, motivacija deteta za čitanje je od velikog značaja, a dete ne može zavoleti knjige, ako ih i mi sami ne volimo i ne cenimo.

Fotografije korišćenje u tekstu jesu fotografije knjiga izdavača Enco books.

 

KO SE TO SAKRIO?

MALI REČNIK

možete da pronađete na sajtu Izdavača ENCOBOOK.

LOGO-Enco


Post je napisan u saradnji sa izdvačem, što ni na koji način nije uticalo na formiranje mog mišljenja o proizvodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.